1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Khutbah Aidiladha 1437H

Khutbah Jumaat

Hubungi Kami

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah, Tingkat 10 Blok A, Wisma MUIS, Beg Berkunci 103, 88737 Kota Kinabalu.

No Telefon:  088-522222

No Faks: 088-233573 (Pejabat Pengarah)

Untuk Sebarang Urusan Berkaitan Kahwin: 

http://jheains.sabah.gov.my/portalncr/

Untuk Sebarang Urusan Berkaitan Mualaf/Memeluk Islam
/Kursus Saudara Baru: 

http://jheains.sabah.gov.my/saudarakita/

Aduan / Cadangan?

Sekiranya anda mempunyai Maklum Balas, Aduan, atau Cadangan mengenai LAMAN WEB atau PERKHIDMATAN JHEAINS, sila hantar email anda ke:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Senarai Sekolah

Senarai Pelajar Cemerlang

Program Akademik

Maahad Tahfiz Al-Quran Wal-Qiraat Negeri Sabah (MTQQNS) menawarkan 2 program akademik iaitu
  1. Persijilan
  2. Diploma Tahfiz

Klik sini untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut

E-Solat

Log Masuk (Staf Sahaja)

Kiraan Pelawat

Site Meter

Dalam Talian

We have 35 guests and no members online

Articles

Bahagian Pendakwaan Anjur Makmal Fokus Utama Kes Jenayah Syariah

KOTA KINABALU – Dalam usaha mempercepatkan pengurusan kes-kes bagi kesalahan matrimoni khususnya yang berkaitan dengan kesalahan pernikahan tanpa kebenaran dan perceraian tanpa kebenaran mahkamah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah telah bersetuju supaya penyelesaian melalui pendekatan “Makmal Fokus Utama” (Key Focus Activity- KFA) digunapakai. Jesteru, suatu program khas yang berkaitan telah dirancang bagi memastikan segala permasalahan yang berkaitan dengan kes bagi kesalahan matrimoni dapat dikenalpasti dan diselesaikan.

Baca Lagi Selanjutnya...

Bahagian Pendakwaan, JHEAINS Anjur Kursus Pendakwaan (Lanjutan) Siri 2

altOleh: Mohd Ridhuan Othman

SANDAKAN - Bagi memastikan para Pendakwa Syar’ie di negeri ini mampu mengendalikan kes jenayah syariah dengan lebih berkesan, Bahagian Pendakwaan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah telah menganjurkan “Kursus Pendakwaan (Lanjutan) Siri 2” yang telah diadakan pada 20 – 23 Jun 2011 bertempat di Swiss-Inn Waterfront, Sandakan. Seramai 23 orang peserta terdiri daripada Pendakwa Syar’ie dan Pegawai Penguatkuasa Agama di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam telah hadir dalam kursus ini. Turut hadir adalah peserta dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Labuan.

Baca Lagi Selanjutnya...

Bahagian Pendakwaan, JHEAINS Anjur Kursus Pendakwaan (Lanjutan)

Oleh: Mohamad Redhuan Othman

KOTA KINABALU - “Pendakwaan Asas Keadilan”. Keadilan dalam kes-kes jenayah syariah hanya akan dibuktikan setelah kes-kes jenayah syariah telah diputuskan oleh Mahkamah Syariah. Samada tertuduh diarah untuk membela diri ataupun sebaliknya, ianya bergantung kepada sejauhmana kecekapan Pendakwa Syar’ie dalam mengemukakan hujjah dan meberi keterangan dalam perbicaraan sesuatu kes.

Dalam memastikan para Pendakwa Syar’ie di negeri ini mampu membawa kes jenayah syariah dengan lebih berkesan, Bahagian Pendakwaan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah telah menganjurkan “Kursus Pendakwaan (Lanjutan)” yang telah diadakan pada 7 – 9 Mei 2010 bertempat di Kampus Institut Tadbir Awam Negara (INTAN) Kampus Sabah.

Baca Lagi Selanjutnya...

Wacana Isu-Isu Syariah

Oleh: Mohd. Redhuan Othman

KOTA KINABALU - Bahagian Pendakwaan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah telah mengadakan Wacana Isu-Isu Syariah pada 13 Oktober 2009 bertempat di Bilik Madani Tingkat 2 Wisma MUIS Kota Kinabalu. Program ini diadakan bertujuan untuk memberi kefahaman kepada para peserta berkenaan isu-isu semasa yang berlaku kini berhubung dengan bidangkuasa Mahkamah Syariah. Selain itu, ianya juga bertujuan memberi kefahaman berkenaan penggunaan DNA dalam pembuktian kes persetubuhan haram serta bertujuan menyalurkan maklumat terkini berkenaan pelaksanaan hukuman sebat syariah yang telah menjadi isu sensasi.

Baca Lagi Selanjutnya...

Kursus Pemahaman Teks Undang-Undang

Oleh: Mohd. Redhuan Othman

KOTA KINABALU - “Bertindak mengikut tatacara atau prosedur serta faham dengan peruntukan dalam enakmen merupakan asas penting dalam melaksanakan penguatkuasaan undang-undang syariah di negeri Sabah”. Itulah antara intipati penting dalam ucapan Pengarah, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah, Datuk Haji Amri A. Suratman dalam Majlis Penangguhan “Kursus Pemahaman Teks Undang-Undang” yang telah dianjurkan oleh Bahagian Pendakwaan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah.

Baca Lagi Selanjutnya...